Pieczarki {rydze) duszone

-1/2 kg pieczarek, 1 średnia cebula, 3-cztery łyżki masła (margaryny), sól, pieprz, 2/3 szkl. śmietany, 1 żółtko, natka pietruszki. Pieczarki oczyścić, opłukać, cienko poszatkować. Cebulę obrać, drobno posiekać, zeszklić na tłuszczu, dodać pieczarki, podlać kilkoma łyżkami wody i dusić na małym ogniu ok. 1/2 godz. Doprawić solą, pieprzem, zalać śmietaną wymieszaną z żółtkiem, wymieszać, posypać siekaną natką. Podawać z bułką na przystawkę lub z ziemniakami jako danie obiadowe. Identycznie można przyrządzić rydze.

Boczniaki panierowane, 50 dag boczniaków, 2 jajka, 3 łyżki mąki, 1 /2szkl. tartej bułki, sól, pieprz, 2 łyżki masła, olej do smażenia

Wybrać boczniaki o kształtnych kapeluszach. Oczyścić, odciąć trzony, dokładnie opłukać i osączyć, oprószyć solą i pieprzem. Obtaczać każdy kapelusz w mące, rozmąconych jajkach i tartej bułce. Przycisnąć panierunek palcami. Smażyć na mocno rozgrzanym oleju z obu stron na rumiano. Położyć na każdym kapeluszu po kawałku masła i wstawić na kilka minut do gorącego piekarnika. Podawać gorące z surówką z warzyw.

Boczniaki duszone z ziemniakami, siedem0 dag boczniaków, 35 dag ziemniaków, 1 duża cebula, 3-cztery łyżki oleju, 2/3 szkl. śmietany, sól, pieprz, siekany koperek

Grzyby oczyścić, odciąć trzony, dokładnie opłukać, osączyć, pokroić w paski, włożyć na gorący olej, podsmażyć, dodać drobno pokrojoną cebulę, skropić wodą i dusić. Ziemniaki umyć, obrać, opłukać, pokroić w cząstki, obgotować w małej ilości wody i dodać do grzybów. Przyprawić potrawę solą i pieprzem i dusić, aż ziemniaki będą miękkie. Podprawić śmietaną i posypać koperkiem. Można przygotować boczniaki duszone ze śmietaną bez ziemniaków.

One Response to “Pieczarki {rydze) duszone”

Leave a Reply