Reklama
Kategorie

Archive for the ‘Przepisy’ Category

Śniadanie: Płatki polane mlekiem

Śniadanie: Płatki polane mlekiem ze świeżymi owocami, np. malinami, jagodami, poziomkami. Drugie śniadanie: Kromka ciemnego, pelnoziarnistego chleba z polędwicą i pomidorem.

Obiad: Filet z karmazyna podany na potrawce z ugotowanych w bulionie, pokrojonych w plasterki: oberżyny, pieczarek, pomidora i cebuli. Całość należy polać sosem z jogurtu, bulionu, soku cytrynowego i siekanej natki.

Czytaj Dalej »

Śniadanie: 2 kromki chleba razowego z masłem i żółtym serem posypanym siekanymi orzechami

Śniadanie: 2 kromki chleba razowego z masłem i żółtym serem posypanym siekanymi orzechami. Pokrojony w plasterki, posypany siekanym porem pomidor. Drugie śniadanie: Kromka chrupkiego chleba z twarożkiem zmieszanym z papryką, ogórkiem i cebulą.

Obiad: Omlet z jednego jajka, żytniej mąki, odrobiny: wody mineralnej i mleka skondensowanego, z ułożonymi na nim, zgotowanymi w bulionie: pieczarkami i marchewką. Zielona sałata ozdobiona czarnymi oliwkami.

Czytaj Dalej »

Cukier do moszczu

Cukier do moszczu dodaje się w dwóch częściach. Połowę przewidzianej ilości dodaje się do moszczu lub miazgi podczas fermentacji, resztę po wyciśnięciu miazgi. Wino po skończonej fermentacji trzeba dosłodzić.

Wino z porzeczek. Na wino można wykorzystać porzeczki białe, czerwone i czarne. Można zrobić wino mieszane biorąc po 1/2 porzeczek czerwonych i białych z niewielkim dodatkiem porzeczek czarnych dla poprawienia barwy wina. Wino z samych czarnych porzeczek jest bardzo dobre, ale ma specyficzny smak i aromat. Porzeczki czarne nadają się na wina ciężkie deserowe wymagające dość długiego dojrzewania. Czarne porzeczki trudno wycisnąć, ponieważ zawierają duże ilości pektyn. Przyjmując orientacyjną wydajność moszczu – około 5-6 1 z 10 kg porzeczek należy wytłoczyny zalać przewidzianą ilością gorącej wody i po kilku godzinach powtórnie wycisnąć. Zalecana jest fermentacja miazgi przez 3-4 dni, trzeba jednak zaszczepić ją czystą kulturą drożdży winnych i prowadzić w balonie zakrytym czopem fermentacyjnym.

Czytaj Dalej »

Śniadanie: Grahamka z odrobiną masła

Śniadanie: Grahamka z odrobiną masła, plasterkiem szynki, pomidorem. Drugie śniadanie: Owocowy jogurt z ziarnkami zboża.

Obiad: 2 kotleciki z tatara z kartoflami posypanymi koperkiem, ugotowaną w bulionie marchewką i 2 łyżkami twarożku o smaku „zaostrzonym” dzięki zmieszaniu z siekanymi: papryką, cebulą, szczypiorkiem, natką.

Przed wybiegnięciem na podwórko – gruszka, po powrocie koktajl mleczno-bananowy, osłodzony miodem. Kolacja: „Sznycelek” z żółtego sera z sałatką z zielonej sałaty, pomidora, ogórka, papryki i cebuli polanej sosem winegret.

Śniadanie: Grahamka z odrobiną masła i bezcukrową marmoladą. Mleko. Drugie śniadanie: Kromka chrupkiego pieczywa z odrobiną masła, żółtym serem, liściem sałaty, pomidorem i paru plasterkami cebuli. Na wierzch – odrobina natki.

Czytaj Dalej »

Śniadanie: Płatki z 4 rodzajów zbóż z winogronami i jogurtem

Śniadanie: Płatki z 4 rodzajów zbóż z winogronami i jogurtem. Drugie śniadanie: Melon. Obiad: Zapiekanka z prawdziwków, pieczarek, cebuli, pora. Podwieczorek: Kromka chrupkiego chleba z twarożkiem i świeżymi, siekanymi ziołami.

Kolacja: Sałatka z rzodkwi, pieczai’ek, czerwonej papryki i kiełków soczewicy z „sosem” z twarożku, bulionu, odrobiny musztardy, zmieszanych z natką i drobno pokrojonym porem. Całość posypana pestkami dyni.

Czytaj Dalej »

Obiad: Słodka zapiekanka

Śniadanie: Płatki z mlekiem posypane suszonymi owocami i rodzynkami. Szklanka mleka. Drugie śniadanie: 2 kromki ciemnego, pełnoziarnistego chleba z żółtym serem i papryką.

Obiad: Słodka zapiekanka z dogotowanego w mleku makaronu, miodu, brzoskwini, łyżeczki masła, żółtka i piany, skropiona przed podaniem cytrynowym sokiem.

Przed wybiegnięciem na podwórko – kubeczek owocowego jogurtu. Po powrocie 2 owoce kiwi. Kolacja: Toast – zapiekanka z 2 kromek pieczywa toastowego, plasterka sera, plasterka upieczonej w folii piersi indyka i brzoskwini.

Czytaj Dalej »

Lunch: Jarzyny gotowane

Lunch: Jarzyny gotowane w niemal niesolonym rosole. Skład potraw zależeć może od upodobań. Księżna Fergi zażądała wrzucenia d( garnka: selera, pora, marchewki i papryki. Potrawę uzupełniło 50 j zacierek z razowej mąki.

Dinner: 100 gramów ugotowanego na parze fileta z łososia z 251 gramami ugotowanych w niemal „bezsolnym” rosole z brokułów. Do tego: ułożone na liściach sałaty kilka plasterków ogórka. Deser: Pieczone w folii jabłko.

Czytaj Dalej »

Śniadanie: Łyżeczka płatków zmieszana ze zsiadłym mlekiem

Śniadanie: Łyżeczka płatków zmieszana ze zsiadłym mlekiem, bananem i połową jabłka.Drugie śniadanie: Zielony seler maczany w sosie ze zsiadłego mleka, siekanych ziół i pieprzu tureckiego.

Obiad: Zupa warzywna z: soczewicy, kartofla, włoszczyzny, cebuli „nadzianej” goździkiem i jabłka (które dodaje się jednak dopiero na 5 minut przed końcem gotowania). Chude mięso lub ryba.

Czytaj Dalej »

Obiad: Zapiekanka z zielonego makaronu, pieczarek, cebuli, szpinaku, tartego żółtego sera

Obiad: Zapiekanka z zielonego makaronu, pieczarek, cebuli, szpinaku, tartego żółtego sera. Do smaku doprawiona gałką muszkatołową i czosnkiem.

Kolacja: Sałatka z zielonej, karbowanej sałaty, pomidora, cebuli, czerwonej i zielonej papryki, ogórka, ugotowanego na twardo jajka. Sos z odrobiny warzywnego bulionu, czosnku, ziół, winnego octu i zdziebka oleju.

Do lat dziewięćdziesiątych był to owoc niedostępny ogółowi. Obecnie „kiwi” się Polska cała! I dobrze, bo pod brązową, pokrytą meszkiem skórką kryje się oaza zdrowia. Aż trudno uwierzyć, iż przybysz z dalekiej Nowej Zelandii zawiera znacznie więcej witaminy C niż cytryna! Ale nie tylko jej bogactwo czeka w zielonym miąższu. Ma w nim swą siedzibę krzepiący kości wapń, jest i magnez podreperowujący nerwy i muskulaturę, zatem m.in. zapobiegający artretyzmowi. Osiedliły się tu również: żelazo, fosfor, miedź. Nie sposób też nie wspomnieć, iż kiwi dwukrotnie silniej biczuje układ trawienny, niż czynią to niezmielone ziarna zboża, zaś 100 gramów „czystej witalności” zawiera tylko 46 kalorii!

Czytaj Dalej »