Reklama
    Kategorie

    Restauracja Lublin– gdzie najlepsze jedzenie?

    Restauracja Lublin– gdzie najlepsze jedzenie?

    Lublin od dawna był znany jako miasto ludzi, którzy lubią „dobrze zjeść”. To kolokwialne określenie zawiera kwintesencję kuchni regionalnej Lublina. Są to dania suto zakrapiane tłuszczem, gdzie dominuje mięso pieczone, smażone, czy wędzone, a w szczególności gęsi, kaczki, dziki, ryby. W daniach tej kuchni dominują domowe dodatki, w postaci kiszonej kapusty, ogórków, jabłek, czy buraków czerwonych. Powszechne jest też podawanie mięsa ryb, czy dziczyzny w sosie na bazie warzyw, bulionu i kwaśnej śmietany. Jako sztandarowe specjały tej kuchni wylicza się: pierogi lubelskie, pieczone ryby, dzika w cieście, czy wędzone udka z gęsi, kaczek, kaczkę faszerowaną po zamojsku. Restauracja Lublin to współcześnie nieco inne miejsca, niż jeszcze kilka lat temu. Nie da się ukrywać, tutejsi restauratorzy trwanie przy jedynie dawnych tradycjach kulinarnych musieli porzucić na rzecz swoistej komercyjnej walki o klienta. Celem stworzenia miejsc atrakcyjnych, do swojego menu wprowadzili także dania kategorii fast food, czy nowoczesne dania fit, w szczególności sałatki. Dawne trunki zastąpiły soki, czy napoje gazowane. Tak więc w większości lokali gastronomicznych Lublina po prostu obok dań kuchni regionalnej dominują te z kuchni mniej wyszukanej, czy wręcz pospolite dania typu szybkiego.

    Restauracja Lublin, czym się kierować przy wyborze miejsca idealnego

    Przede wszystkim należy się kierować osobistymi upodobaniami. Wiadome jest, że inne miejsce wybierze ktoś, kto chce zjeść szybko i tanio, coś pospolite, a inne ktoś, kto nie kieruje się kryteriami kosztowymi, a pragnie posmakować tradycyjnej, regionalnej kuchni dawnego Lublina. Nie da się ukryć, że ta ostatnia jest kuchnią drogą, bowiem za danie obiadowe na bazie dziczyzny, czy mięsa gęsiego trzeba zapłacić nawet 60 zł za jedną porcję, kiedy zamówimy dodatki, czy trunek, koszt posiłku wzrasta nawet do 100 zł. Będąc jednak w Lublinie, warto chociaż raz przekonać się do zjedzenia dania regionalnego.

    Leave a Reply