Sos cebulowy biały (soubise)

-25-30 dag cebuli, 1 1 /2 łyżki masła (margaryny), 1 1 /2 łyżki mąki, 1 szkl. wywaru z cebuli, 1/2 szkl. mleka (śmietany, śmietanki), sól, cukier, pieprz

Cebulę obrać, pokroić, zalać wrzącą wodą i gotować aż będzie miękka. Odcedzić (wywar zachować), przetrzeć przez sito. Z tłuszczu i mąki zrobić białą zasmażkę, rozprowadzić zimnym wywarem, dodać przetartą cebulę i mleko, zagotować, przyprawić do smaku solą, cukrem i pieprzem (sos powinien być gęsty). Można zaciągnąć sos żółtkiem. Podawać do jajek lub kotletów ziemniaczanych.

Sos chrzanowy, 1 1/2 łyżki masła (margaryny), 1 1/2 łyżki mąki, 1 szkl. wywaru z włoszczyzny, 1/2 szkl. śmietany, 1 gruby korzeń chrzanu (ok. 10 dag), sól, cukier, kwasek cytrynowy

Chrzan umyć, oskrobać, zetrzeć na tarce o drobnych otworach, skropić kwaskiem cytrynowym. Z tłuszczu i mąki zrobić białą zasmażkę, rozprowadzić zimnym wywarem, dodać utarty chrzan, śmietanę, zagotować i przyprawić do smaku solą, cukrem i kwaskiem cytrynowym. Można zaciągnąć sos żółtkiem. Podawać do jajek.

One Response to “Sos cebulowy biały (soubise)”

Leave a Reply