Sos grzybowy (z suszonych grzybów)

-2-3 dag suszonych grzybów, 1 cebula, 2 łyżki mąki, 3 łyżki masła (margaryny), 1 1 /2 szkl. wywaru z grzybów, 1/2 szkl. śmietany lub 1 łyżka masła, sól, pieprz

Grzyby dokładnie umyć, namoczyć na kilka godzin w zimnej wodzie i w tej samej wodzie ugotować. Miękkie grzyby odcedzić, drobno posiekać. Cebulę obrać, posiekać, zeszklić na maśle, dodać mąkę, zasmażyć, rozprowadzić zimnym wywarem z grzybów, dodać posiekane grzyby, sól, pieprz i śmietanę lub masło, zagotować. Podawać do potraw mącznych lub kasz.

Sos grzybowy (ze świeżych grzybów), 25 dag świeżych grzybów (pieczarek, podgrzybków, prawdziwków), 1 cebula, 1/2 łyżki mąki, 1/2 łyżki masła (margaryny), 1/2 szkl. śmietany, sól, pieprz, natka pietruszki

Grzyby oczyścić, przyciąć trzony, umyć, pokroić w cienkie plasterki. Cebulę obrać, drobno posiekać i zeszklić na tłuszczu podlewając 1/2 szkl. wody. Dodać grzybki i tyle wody, aby byty przykryte. Dusić do miękkości. Doprawić solą i pieprzem. Mąkę wymieszać ze śmietaną, wlać do sosu, zagotować. Dodać posiekaną natkę. Podawać do potraw mącznych i kasz.

One Response to “Sos grzybowy (z suszonych grzybów)”

Leave a Reply