Sos jarzynowy

-2 marchewki, 1 pietruszka, 1-2 pomidory (1 łyżeczka koncentratu pomidorowego), kawałek selera, 1 por, 2 łyżki margaryny, 2 łyżki mąki, cukier, sól

Warzywa umyć, oczyścić, optukać, zetrzeć na tarce o dużych otworach i ugotować w niewielkiej ilości wody. Pomidory sparzyć, obrać ze skórki i pokroić na ćwiartki. Gdy warzywa będą prawie miękkie, dodać pomidory lub koncentrat pomidorowy. Dusić dalej, podlewając w miarę potrzeby wodą. Z tłuszczu i mąki zrobić białą zasmażkę, rozprowadzić zimnym wywarem z warzyw. Dodać do jarzyn, wymieszać, zagotować. Przyprawić do smaku solą i cukrem. Podawać do kasz lub makaronów.

Sos koperkowy, 1 1/2 łyżki masła (margaryny), 1 1/2 łyżki mąki, 1 szkl. wywaru z włoszczyzny, 1/2 szkl. śmietany, 1 pęczek koperku, sól

Z tłuszczu i mąki zrobić białą zasmażkę, rozprowadzić zimnym wywarem, dodać śmietanę i sól, zagotować. Wsypać posiekany koperek. Podawać do jajek na twardo lub klusek.

One Response to “Sos jarzynowy”

Leave a Reply