Sos waniliowy zaparzany

-1 szkl. mleka (śmietanki), 2 żółtka, 2-3 łyżki cukru, 1 /2 laski wanilii (cukier waniliowy), ew. 1 łyżka masła. Żółtka utrzeć z cukrem. Mleko zagotować z wanilią i wrzące wlewać stopniowo do utartych żółtek stale mieszając, aby się sos nie „zwarzył”. Naczynie z sosem wstawić do naczynia z wrzącą wodą i na parze ubijać sos aż do zgęstnienia. Wstawić naczynie z sosem do zimnej wody i, stale mieszając, ostudzić. W czasie chłodzenia można dodać masło.

Sos kakaowy (czekoladowy) 1 szkl. mleka (śmietanki), 2 żółtka, 2-3 łyżki cukru, 1 łyżka masła, 1 łyżka kakao (1/2 tabliczki czekolady)

Mleko zagotować z kakao lub rozkruszoną czekoladą, stale mieszając. Żółtka utrzeć z cukrem, połączyć z zagotowanym z kakao mlekiem stale mieszając, dodać masło. Wstawić naczynie z sosem do zimnej wody i często mieszając sos ostudzić.

Sos kawowy, 1 /2 szkl. mleka (śmietanki), 1 /2 szkl. wody, 2 żółtka, 2-3 łyżki cukru, 1 łyżka masła, 1 łyżka drobno zmielonej kawy (ekstraktu kawy) Kawę zaparzyć wrzącą wodą. Żółtka utrzeć z cukrem, zalać naparem z kawy stale mieszając. Dodać surowe masło i mleko (śmietankę).

One Response to “Sos waniliowy zaparzany”

Leave a Reply